RUMELİLİ Yönetici İş Adamı ve Sanayiciler Derneği RUMELİLİ Yönetici İş Adamı ve Sanayiciler Derneği
BURSA’NIN NABZI RUMELİSİAD SİNERJİ TOPLANTISI’NDA ATTI

Rumeli kökenli girişimcilerin Türkiye’deki ve Balkanlardaki sesi olmak ve dünyaya tanıtmak vizyonu ile çalışmalarını sürdüren Rumelili Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği (RUMELİSİAD) tarafından düzenlenen Sinerji Toplantısı’nın son halkası, Bursa ve ülke gündemine ışık tuttu.

RUMELİSİAD Sinerji Toplantısı, Hilton Hotel ’de yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Toplantıya Kosova Parlamentosu Meclis Başkanvekili Enis KervanBTSO Meclis Başkanı İlhan ParsekerUludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim BurkayKalDer Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emin DirekçiBUGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat ErTÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Baran ÇelikMÜSİAD Bursa Şube Başkanı Hasan Çepni, RUMELİSİAD Yönetim Kurulu ve çok sayıda dernek üyesi katılım gösterdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kırcı, katılımlarından dolayı üyelere teşekkürlerini iletti.

Kırcı: Balkanlarda Ekonomik Faaliyetler Gelişecek

Balkanlarda yaşanan gelişmeler ve RUMELİSİAD hakkında değerlendirmelerde bulunan Kırcı, “RUMELİSİAD olarak gerçekleştirdiğimiz bu tür sinerji toplantılarıyla farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Bizler Rumeli ve Balkan kökenli sanayici işadamları olarak Balkan ülkeleri ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Sırbistan ve Kosova ülkeleri arasında geçtiğimiz günlerde yapılan anlaşma bizleri fazlasıyla memnun etti. Umuyorum ki yakın zamanda iki ülke arasında ve tüm Balkan ülkeleri arasında ekonomik faaliyetler yukarı doğru bir ivme kazanacaktır. RUMELİSİAD olarak her aşamada Balkan ülkeleri ve Türkiye arasında karşılıklı işbirliği için çalışıyor olacağız” diye konuştu.

Gündemde yer alan BTSO seçimleri nedeni ile iki adayı toplantıya davet ettiklerini aktaran KIRCI; “Her iki adayımıza da bu akşam aramızda bulundukları için teşekkür ediyorum. İki isim de Bursa için önemli katkılar sunmuş isimler. Seçimlerin kentimize ve iş dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kosova Avrupa’ya Açılan Altın Bir Kapı

Mustafa Kırcı’nın ardından kürsüye çıkan Kosova Parlamentosu Meclis Başkanvekili Enis Kervan, Türkiye ve Kosova arasında yaşanan kardeşlik bağının gurur verici olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliklerinin de daha iyi noktalara getirilmesi çağrısında bulundu. Kervan, “Kosova bulunduğu coğrafi konum itibariyle Avrupa’ya açılan altın kapı konumunda. Bu yüzden birçok ülkenin gözü bizim üzerimizde. Türkiye bu konuda geç kalmamalı ve ülkemizdeki yatırımlarını hızlandırmalı. Bu tür sinerji toplantılarını Kosova’da da düzenleyerek iki ülke arasında gerçekleştirilecek ekonomik işbirliklerine zemin hazırlamalıyız” dedi.

İbrahim Burkay: “7 Mayıs’ta Kazanan Bursa Olacak”

Kervan’ın ardından söz alan BTSO Başkan Adayı ve UTİB Başkanı İbrahim Burkay, yaklaşan seçim öncesi değişen ve gelişen Bursa’nın hak ettiği yatırımları alabilmesi için göreve hazır olduklarını belirtti. Burkay, “Sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bursa sahip olduğu katma değerler ile çok daha iyi hizmetler almayı hak eden bir kent konumunda bulunuyor. Şunu görüyorum ki seçim olan neredeyse tüm odalarda Bursa kadar proje ve vizyon konuşulmuyor. Bu da Bursa için önemli. Gerçekleştirilecek seçimler sonrasında inanıyorum ki kazanan Bursa olacaktır. Bizler şimdiye kadar süreci çok iyi yönettiğimizi düşünüyoruz. Gerçekleştirilecek olan seçimler şimdiden Bursa’ya hayırlı olsun” dedi.

İlhan Parseker: “Ortak Akıl Oluşturmalıyız”

BTSO Başkan Adayı ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker de Bursa’nın artık kabına sığmayacak kadar büyük bir şehir haline geldiğinin altını çizdi. Parseker, “ Körfez Köprüsü’nün tamamlanmasıyla birlikte Bursa gelecek dönemlere çok daha iyi hazırlanmak zorunda. Sanayi gelişimini yatay değil dikey şekilde sürdürmek zorundayız. ‘Ben yaptım oldu değil biz yaptık’ diyebilmemiz gerekiyor. Bunun için de en önemli şey ortak akıl oluşturup birlik beraberlik duygusuyla hareket etmek olacaktır. Biz diyebileceğimiz bir dönem için şimdiden kolları sıvadık. Bu kent çok daha fazla başarıyı hak ediyor ” diye konuştu.

Türkiye Ekonomisi 2050’de Dünya 12.si Olacak, 2071 Hedefi Hayal Değil

Son bölümde ise gecenin onur konuğu olarak sözü İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Görevlisi, ünlü ekonomist ve köşe yazarı Prof. Dr. Kerem Alkin aldı. Türkiye ve dünyadaki ekonomik gelişmeler hakkında oldukça doyurucu bilgiler veren Alkin, “HSBC verilerine göre Türkiye 2050 yılında dünyanın en büyük 12. büyük ekonomisi haline gelecek. Çin ve Hindistan ise dünyanın en büyük ilk üç ekonomisi arasında yer alacaklar. Bu iki ülke dünya ekonomisine yön verecek. Bu durumda Türkiye için en büyük ihmal, iki ülke ile ilişkileri göz ardı etmek olacaktır. Şu anda gelişmekte olan ülkelerin tamamı askeri tatbikat halini almış durumda. Küresel sermayeden kaçınmak için kamufle olmaya çalışıyorlar. Hiçbir ülke küresel sermayeyi kendi ülkesine çekmek istemediği için ülkeler negatif faiz veriyor” dedi.

Türkiye’de Artık Ekonomik Kriz Tehlikesi Yok

Türk ekonomisinin büyüme hızını kontrollü şekilde ilerletmesi gerektiğini belirten Alkin, “Küresel kriz patladığından bu yana Türkiye’nin kredi derecesi sürekli olarak artıyor. Bu durum dünya devletlerinin fazlasıyla ilgisini çekiyor. Ancak gaza gelmemeliyiz. Türk ekonomisi bundan böyle geriye gitmez. Sadece ayaklarımız yere sağlam basmalı. Şu önümüzdeki birkaç yıl gerekirse yüzde 3-4 civarı bir büyüme hızıyla ilerlemeliyiz. Uzun vadede bu ilerleme hızı çok işimize yarayacak. Türkiye yüzde 5 ve üzerinde büyümeye karar verirse ilk etapta 70-90 milyar dolar paraya ihtiyaç var. Bu da oldukça riskli bir durum. Bu yüzden kontrollü olarak ilerlemeliyiz. 2013 yılı yüzde 3 bir büyüme öngörülüyor. 2023 hedefimizle uyuşmuyor ancak yakın dönemde yüzde 2,5 yüzde 4 arası büyümeyle ilerlememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından BTSO başkan adayları İlhan Parseker ve İbrahim Burkay’a RUMELİSİAD RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa KIRCI ve Başkan Yardımcısı Şahap Aktaş tarafından üyelik rozetleri takılırken, Prof. Dr. Kerem Alkin’e de etkili sunumu ve geceye renk kattığı için plaket takdim edildi. Sinerji toplantısında ayrıca RUMELİSİAD’a yeni katılan üyelere de rozetleri takıldı.


  • Haberi Paylaş