RUMELİLİ Yönetici İş Adamı ve Sanayiciler Derneği RUMELİLİ Yönetici İş Adamı ve Sanayiciler Derneği
TARİHİ BİR ORGANİZASYONA EV SAHİPLİĞİ YAPACAĞIZ

Rumeli kökenli girişimcilerin Türkiye’deki ve Balkanlardaki sesi olmak ve dünyaya tanıtmak vizyonu ile çalışmalarını sürdüren RUMELİSİAD, Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi ile büyük ses getirecek.

Bursa Çelik Palas Otel’de düzenlenen basın toplantısına proje ortakları tam kadro katılım gösterdiler.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de desteğini alan bu projenin Bursa için çok büyük önem taşıdığını ifade eden RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa KIRCI; “Türkiye ve Bursa sanayisinin, ticaretinin ve hizmet sektörünün sürdürülebilir kalkınması, sosyo - ekonomik yaşamın ve balkan ülkeleri ile dış ticaretin gelişmesi için çalışan, ülke çapında tanınan saygın bir sivil toplum kuruluşu olmak vizyonu ile çalışmalarını sürdüren RUMELİSİAD’ın en önemli projelerinden bir tanesi olan RUMELİSİAD Balkan Ekonomi Zirvesi de gelişen ve sınırları kalkan dünyada önemli bir açılım yaratacaktır. Bu zirvenin, Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri daha da güçlendireceğinden kuşkumuz kesinlikle yoktur” dedi.

Devlet Bakanları Bursa’da Olacak

Proje Yürütme Kurulu Başkanı Şahap Aktaş ise; “Hem coğrafi, hem de tarihten gelen ekonomik, sosyal ve kültürel yakınlıklarımız olmasına karşın Balkan ülkeleriyle ilgili Türkiye’de ilk defa bir ekonomi zirvesi düzenliyor olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Balkanlardan ayrılışımızın 100. Yıldönümünde ulusların refahı için geleceği planlıyoruz. Bu amaçla yola çıktık ve böylesine önemli bir projeyi hayata geçirdik. Projemizin amacı; Balkan Savaşlarının 100. yıl etkinlikleri kapsamında Türkiye dâhil 12 Balkan ülkesinin devlet bakanları ve temsilcilerinin katılımı ile ülkeler arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirmek. Savaş kelimesini artık kullanmayacağız. Ekonomik ilişkileri kullanacağız. Türkiye’nin 2010 yılı sonu itibariyle Balkan ülkelerine ihracatının 7.5 milyar dolar seviyesinde olduğu açıklanmıştır. Aradaki tarihsel ve kültürel bağlarımız aslında bu rakamların çok üstünü hak ettiğini düşünmekteyiz. Günümüzde Türkiye’de, Balkanlar’dan göç etmiş 25 milyon kadar göçmen, Balkanlarda ise 2 milyon Türk yaşamaktadır. Balkan ülkelerinin toplam nüfusu 70 milyon kadardır. Bu da neredeyse bir Türkiye nüfusudur. Bu güçlü bir potansiyeldir. Tüm iş dünyasını bu etkinliğe bekliyoruz. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kosova Başbakan Yardımcısı, Ticaret ve Sanayi Bakanı Mimoza Kusari-Lila gibi birçok önemli devlet adamı 1 -2 Aralık tarihlerinde Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nde olacak” dedi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez; “Balkanlarda çekilmiş veda dizilerinden bugün ekonomik ilişkileri konuşuyor olmanın önemli olduğuna inanıyorum. Balkanlardan egemen devlet olarak ayrılmamızın 100. Yılında bölgenin ekonomik değerini doğru anlamamız gerekiyor. Türkiye’den 3 saat uçuş mesafesinde 20 Trilyonluk bir ekonomik alan var. Arap ülkeleri de bu alana dahil. Türkiye ekonomik anlamda Balkanların katalizörü. Balkan ülkelerinde şu anda yatırım 2 milyar dolar seviyesinde. Bunu arttırmanın yollarını arıyoruz” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe : “Bursa Balkanlar ile ilişkilerde lider”

Basın toplantısında bir konuşma yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise konuşmasında Balkanların ile aynı çatıda yaşadığımızı ifade ederek; “Balkan ülkelerinde etkin rol almalıyız. Bu bizlerin görevi. Ecdadımızın geldiği topraklara sahip çıkmalıyız. Bu konuda Bursa önemli bir köprü. Balkan ülkeleri ile ilişkilerde liderlik yapmakla yükümlüyüz. Balkanları da üreten ülkeler haline getirmeliyiz” dedi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput : “Balkanlara yeniden merhaba diyelim”

Basın toplantısında son konuşmayı ise Bursa Valisi Şahabettin Harput yaptı. Harput konuşmasında “Bursa 1 – 2 Aralık 2012 tarihlerinde tarihi bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Balkanlar önemli bir coğrafya. Avrupa ile aramızdaki köprü. Artık Balkanlara veda etmeyi bırakmalı, Balkanlara yeniden merhaba demeliyiz. Ancak bu şekilde ilişkilerimizi doğru bir şekilde geliştirebiliriz. Gerek Bursa olarak gerekse Türkiye olarak Balkanlar ile işbirliğine önem veriyoruz. Bu önemli etkinliğe tüm iş dünyamızı davet ediyoruz” dedi.

RUMELİSİAD Balkan Ekonomi Zirvesi Hakkında

RUMELİSİAD Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi kapsamında, Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç, Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan ile diğer Balkan ülkelerinden gelen ekonomi ve devlet bakanlarıyla, ekonomi odalarının yöneticileri, işadamı heyetlerinin katılımıyla açılış oturumu gerçekleştirilecektir.

Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 1 Aralık 2012 Cumartesi günü saat 11:00’de gerçekleştirilecek açılış öncesi 09:00-11.00 saatleri arasında Türk işadamlarıyla yabancı ülke işadamlarının ikili iş görüşmeleri yapılacak.

Zirvenin gerçekleştirileceği merkezde, ülke tanıtım masaları oluşturulacak, her ülke kendi değerlerini tanıtma fırsatı bulabilecek.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilecek oturumlarda ise Balkan ülkelerinin ekonomiden sorumlu bakanları ya da temsilcileri, ülkeleriyle ilgili sunum yapacak.

1 Aralık 2012 günü gecesi de tüm konuklar Bursa Çelik Palas Oteli’ndeki gala yemeğinde bir araya gelecek. Yemek sırasında Balkan şarkıları seslendiren sanatçı Suzan Kardeş bir konser verecek.


  • Haberi Paylaş