RUMELİLİ Yönetici İş Adamı ve Sanayiciler Derneği RUMELİLİ Yönetici İş Adamı ve Sanayiciler Derneği
RUMELİSİAD 5.Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi

Rumelili Yönetici İşadamı ve Sanayicileri Derneği'nin (RUMELİSİAD) 5.sini düzenlediği “Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi” Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Bursa Valisi İzzettin Küçük, RUMELİSİAD Başkanı Erol Kılıkçıer, Sırbistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zoran Markoviç ve protokolün katılımı ile gerçekleşti.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen 5. Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi'ne katılan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, işadamlarına hitaben “Bugün burada sizlerle beraber olmaktan onur duyuyorum.” diyerek başladığı konuşmasında; “Balkanlar ile tarihsel bağlarımızın yanı sıra, ekonomik ilişkilerimizi de üst seviyeye çıkartılması için görev alanımda bulunan Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile birlikte gerçekleştirilen bu etkinlik büyük bir öneme haizdir. Türkiye dahil dokuz Balkan Ülkesinin devlet bakanları ve temsilcilerinin katılımı ile ülkeler arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirmek amacı ile hazırlanan projenin geçmiş yıllardaki ilk dört programı bu açıdan çok başarılı sonuçlar elde etmiştir. Yapılan ikili görüşmeler sonucunda ülkeler arasında önemli iş bağlantıları kurulmuştur. Bu toplantılarda birbirleri ile sadece kartvizit değişimi yapmış olan iş adamımız bu sayede Afrika ve Gana Cumhuriyetine ciddi sayıda otobüs satışı gerçekleştirmiştir.

Coğrafyamızın karşı karşıya bulunduğu sınamalarla baş edilebilmesi için aramızda eş güdümün sağlanması ve bölgesel düzeyde siyasal ve ekonomik alanlarda belirlenen öncelikler üzerinden çözümler üretilmesi önem taşıyacaktır. Ancak bu şekilde geleceğe dönük bölgesel ön görülerimizi gerçekleştirebilir, istikrar, barış ve refah içinde yaşayan bir Balkanlar hedefine ulaşabiliriz" dedi.

150 iş adamının karşılıklı görüşme imkânı bulduğu ‘Uluslar Arası Balkan Ekonomi Zirvesinde’ konuşan Bursa Valisi İzzettin Küçük ise; “ Saygıdeğer Başbakan Yardımcım, çok değerli Kosova Ticaret Bakanı, değerli konuklar,  sizleri saygıyla selamlıyorum. Yurt dışından Bursa’ya gelen bütün konuklarımıza hoş geldiniz diyorum. İbni Haldun’un bir sözü var, “Kaderinizi Seviniz”. Bizler komşularımızla beraber ayağa kalkmak, komşularımız mutsuz olursa, komşumuz rahatsız olursa, karışık olursa, bizlerde huzursuz oluruz. Yalnız başına refahı, özgürlüğü, güzelliği yakalayamayız. Bizim bakış açımız budur. Bunun için devletimiz bütün yardım ve çalışmalarıyla iyi ilişkiler içinde onlara destek vermektedir. Hiç bir çıkar gözetmeksizin çalışma yapmaktadır. Sayın Başbakan Yardımcımıza da TİKA ile sadece bu alanda değil, komşularımızın ekonomik kalkınması için, refahı için pek çok çalışma yapıyorlar.  Bu ilişkilerin sadece kültür ve sanatta kalmayıp ekonomik iş birliklerinin de arttırılması gerekiyor. Bu çerçevede 5.’si düzenlenen Balkan Ekonomi Zirvesi çok anlamlı ve kıymetlidir. Ben bu projede emeği geçen herkese tek tek teşekkür ediyorum.” dedi.

Bu zirvenin maksadının her iki taraf yönünden kârlılığı sağlamak olduğunu dile getiren RUMELİSİAD Başkanı Erol Kılıkçıer; “Bu zirvedeki temel amaç, Balkan ülkelerinden gelen iş adamlarıdır. Bu işadamların hepsi tüccardır. Oradan gelen işadamlarıyla bizim buradaki işadamlarımızı karşı karşıya getirince görüyoruz ki hepsinin temel talebi bizden mal almaktır. Ekonomi zirveleri Türk ve Balkan ekonomilerine faydalı olur. Zaten Balkanlarda yaşayan insanların sanayiye temel olarak sahip olmadığı için başka ülkelerden gelecek mallara ihtiyaçları var. Bizim de yapmaya çalıştığımız şey bizim ürettiğimiz malları satarak, her iki taraf yönünden karlılığı sağlamak temel amacımızdır" diye konuştu.

Plaket takdimi ve hatıra fotoğrafının çektirilmesinin ardından program sona erdi.


  • Haberi Paylaş