RUMELİLİ Yönetici İş Adamı ve Sanayiciler Derneği RUMELİLİ Yönetici İş Adamı ve Sanayiciler Derneği
RUMELİSİAD Zirve'ye Çıktı

RUMELİSİAD Uluslararası 3.Balkan Ekonomi Zirvesi’, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleşti.T.C Ekonomi Bakanlığı,Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları , Bursa Valiliği,  Büyükşehir Belediyesi, Uludağ İhracatçılar Birliği ve Bursa Ticaret Borsası'nın proje ortaklığı ile RUMELİSİAD tarafından organize edilen  RUMELİSİAD Uluslararası 3. Balkan Ekonomi Zirvesi’ ile Türkiye ve Balkan ülkeleri arasındaki ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi hedeflendi.

Bursalı yerel yöneticiler ve iş adamlarının yanı sıra Balkan ülkelerinden gelen yerel yöneticileri, iş adamlarını ve siyasetçileri Merinos AKKM Orhangazi Salonu’nda buluşturan  RUMELİSİAD Uluslararası 3. Balkan Ekonomi Zirvesi Balkan ülkelerinden gelen çok sayıda iş adamı ve heyetler ile gerçekleştirilen ikili iş görüşmeleri ile başladı.

Program, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin oturum başkanlığını yaptığı ‘Yerel Yönetimler ve Ekonomik Kalkınma’ konulu panelle devam etti.Başkan Altepe, Bursa’nın adının dünya çapında duyulduğunu da vurgulayarak, “Balkanların en büyük dostu Türkiye ve Bursa. Balkanlar stratejik bir bölge. Dostluğumuzu pekiştirmemiz önemli. Balkanların huzuru ve gelişmesi için Türkiye Balkanlara güç katacak. Balkanlar Türkiye’den sadece destek görür. Hep birlikte kalkınalım istiyoruz. Türkiye kazansın, Balkanlar kazansın. En önemlisi de barış, sevgi ve dostluk kazansın” şeklinde konuştu.

Başkan Altepe, Balkanlarda Bulgaristan’dan Makedonya’ya, Kosova’dan Bosna’ya kadar pek çok noktada Türkiye ve Bursa’nın varlığının hissedildiğini sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından gerçekleştirilen ve Başkan Altepe’nin oturum başkanlığını yaptığı ‘Yerel Yönetimler ve Ekonomik Kalkınma’ panelinde Balkanlardan Bursa’ya gelen Çayır, Veliko Tarnovo, Starigrad, Preşova ve Novipazar Belediye başkanları yaşadıkları kentlerle ilgili tanıtımlar yaptı, Türkiye ile Balkanlar arasındaki diyaloğun güçlendirilmesini istediklerini söyledi. Konuk başkanlar ülkelerindeki sektörel faaliyetler ve iş potansiyeli hakkında da bilgiler verdi. Programın sonunda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kılıkçıer, panelistlere katılım plaketi verdi. Bursa ve Balkanlara yaptığı hizmetlerle gönülleri kazanan Başkan Altepe’ye de teşekkür plaketi takdim edildi.

RUMELİSİAD Uluslararası 3. Balkan Ekonomi Zirvesi’nin 2.oturumunda konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa’nın 2014 yılında 184 ülkeye 12 milyar 749 milyon 752 bir dolarlık ihracat yaptığını belirtti.Yatırımcının mutlaka araştıracağını vurgulayan Arınç, “Yatırımcı istikrara bakar ; Böyle olduğuna inanırım. Ama yatırımcı bunları mutlaka araştıracaktır. Bizim büyükelçiliklerimiz vardır. Onlardan hangi teşvikler temin ediliyor, onlara uzun vadeli yer temin etmekten tutunuz, birde oradaki yargının, hukukun, siyasetin istikrarlı olup olmadığına da yatırımcı bakar dedi.

Makedonya Ekonomi Bakanı Bekim Neziri ise, “Balkan ülkeleri ve Türkiye arasında ekonomik iş birliğini konuşuyoruz. Makedonya dünya ekonomisine entegre olmaya çalışıyor. Makedonya pazarına bakıldığında nüfus olarak 2 milyon olduğunu görüyoruz. Çok sayıda serbest ticaret anlaşması yapılıyor. Türk iş adamları Makedonya’da gittikçe artıyor. Türk yatırımlarının 44 milyona ulaştığını görüyoruz. Türk ve yabancı yatırımcılar için çok cazip. Çok dostane ilişkiler var. Bölge içerisinde bu çok önemli. Yabancı yatırımlar için önemli. 1 yıllık ihracatımızda yüzde 54’lk bir artış oldu” diyerek sözlerini bitirdi.

Programın sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi.


  • Haberi Paylaş