'Dış Ticarette Teslim ve Ödeme Şekilleri' Bilgilendirme Toplantısı

'Dış Ticarette Teslim ve Ödeme Şekilleri' Bilgilendirme Toplantısı

RUMELİSİAD üyelerinden Gümrük Müşaviri Taner Atakan ile Ali Söyler tarafından ‘Dış Ticarette Ödeme ve Teslim Şekilleri’ konulu sunum Rumeli Konağı eğitim salonunda gerçekleşmiştir.

Gümrük Müşaviri Ali Söyler ve Taner Atakan Ödeme ve Teslim Şekilleri ile ilgili olarak ‘Dış ticarette genel anlamda sekiz adet farklı ödeme şekli olsa da dünyadaki dış ticarette en bilinen ödeme şekilleri akreditif, vesaik mukabili ve mal mukabilidir. Türk ihracatçısının yapısına bakıldığında ise Mal Mukabili ödemenin daha yaygın olduğu görülür ve bu nedenle ihracatçılarımızın başı beladan kurtulamaz diye sözlerine başlarken ödeme şekli malın, piyasaların, müşterilerin, ülkelerin durumlarına göre değişkenlik gösterir ve bu durumlara göre en uygunu seçildiğinde fayda sağlarlar dedi. Yoğun olarak kullanılan ödeme şekillerinden bazılarını şu şekilde açıkladılar:

Malın özelliği ödeme şeklinin seçiminde önemli bir faktördür. Piyasası yoğundur, talep fazladır, ihracatçı güçlüdür ve o zaman da peşin ödemede ısrarlı olabilir veya malın ihraç edildiği ülkenin ekonomik durumu zayıftır, bankaları güçsüzdür, müşterisinin de gücü yoktur, o zaman da akreditifli ödeme cazip olacaktır. Ancak müşteriye güveni varsa,ihracata hız kazandırmak amacıyla vesaik mukabili ödeme daha işine gelebilir. Müşterisine güveni tamsa, müşterisinin ülkesi ekonomik anlamda güçlüdür ve mal mukabili ihracatta sakınca yoktur derken teslim şekilleri ise başka bir muammadır diye belirtti. Genel uygulama FOB, CF ve CİF olarak bilinse de daha geniş bir yelpazede teslim şekillerinin varlığından söz edebilir.

Fotoğraflar


Sosyal Medyada Paylaş

Facebook Twitter Linkedin WhatsApp