Yeşil Enerji ve Çevre
RUMELİSİAD Akademi kapsamında gerçekleşen Yeşil Enerji ve Çevre semineri Dr. Müh. Mustafa Uysal ile Rumeli Konağı eğitim salonunda gerçekleştirildi.
Dr. Müh. Mustafa Uysal ''Ülke olarak hedefimiz enerjide kendi kendine yetebilen ülke olmak'' dedi.
Avrupa Birliği kanunlarında tanımlanmış yeşil enerji türleri şunlardır:
- Rüzgar Enerjisi
- Hidroelektrik enerji
- Güneş Enerjisi
- Jeotermal
- Biolojik artıklarlardan üretilen enerji
Türkiye'de yeşil/yenilenebilir enerji kaynakları toplam elektrik üretiminin yaklaşık yüzde kırkına denk gelmektedir. En büyük enerji üretimi ise doğal gaz kaynakları kullanarak yapılmaktadır. Yeşil enerji üretiminin büyük bir kısmı hidroenerji kaynakları ile sağlanmakta olup son yıllarda artan devlet teşvikleri ile özellikle rüzgar enerjisinin payı artmaktadır.
Gelişmiş ülkelerde çok seslendirilen bir konu. Artan enerji ihtiyacınızı sürekli hoyratça enerjinizi kullanarak karşılayamazsınız. Dünya düzeni içerisinde hayatınızı sürdürmeye çalışacaksanız gelecekte yaşanılabilir bir çevre ortamını korumanız lazım. Bu da yenilenebilir kaynaklardan, enerjiyi verimli ve alternatif yeni teknolojili ürünler kullanmaktan geçiyor. Bu durumda tabi ki sanayiyi tetikliyor. Yeşil ekonomiye geçmeyen ve ürünlerini geliştiremeyen üretim toplulukları ürünlerini gelecekte satamayacaklar. Yeşil ekonomi sürdürülebilir bir yaşam kalitesinin devamı için insanlara çevreyi daha az kirleten, enerjiyi daha az kullanan ve yenilenebilir kaynakları kullanan sistemleri kullanmayı zorunlu kılıyor. Mustafa Uysal 'Dünyada bu gelişme var iken, Türkiye dünyanın gelişmiş 10 ülkesi arasına girmek istiyorsa gelişim şart' dedi.