Adı Gibi Tarihi Doğal Zenginlikleri de: NİŞ

Adı Gibi Tarihi Doğal Zenginlikleri de: NİŞ

RUMELİSİAD News’ün yeni sayısında rotamız Sırbistan. Vizeye gerek yok, hatta pasaporta bile ihtiyaç yok. Size uyan tarihte, uçak biletinizi almanız, konaklayacağınız otele rezervasyon yaptırmanız yeterli. Tam anlamıyla bir masal kentine götürüyoruz sizi. Avrupa‘nın en güzel nehirlerinden Niseva‘nın ikiye böldüğü, köprüleriyle, tarihiyle, doğal zenginlikleriyle eşsiz bir şehir. Kilo alıp dönerseniz, sorumluluk kabul etmiyoruz. Kimlerin yolu geçmedi ki buradan tarih boyunca ve kimler yurt edinmedi Navissos’u... Şehrin arkeolojik kabuğundaki ilk izlerin sahibi Keltler verdi önce ona bu adı. Roma döneminde “Naissus” Bizans Döneminde “Nysos” ve ardından da Slav hakimiyeti sırasında “Niş” ismini aldı.

15. yüzyılda Osmanlı topraklarına katılan şehir, 1878 Osmanlı-Sırbistan Savaşı’nın sona erdiği tarihten bu yana Sırbistan’a bağli. Ülkenin de Belgrad ve Novi Sad’dan sonra en büyük üçüncü kenti. Nisava bölgesinin tam merkezinde bulunan Niş, Bulgaristan’a en yakın lokasyonlardan biri. Balkanlar’ın köklü tarihiyle en büyük şehirleri arasında. Aynı zamanda uluslararası karayolu güzergahı üzerinde bulunuyor. Bulgaristan’dan doğuya uzanan karayolu Niş kavşağında iki kola ayrılıyor. Hem Roma hem de Osmanlı‘nın hüküm sürdüğü Niş; tarihi, kültürü ve konumu ile Sırbistan‘ın görülmeye değer en güzel kentlerinden biri. Tarihi eserlerin yanında, doğal güzellikleriyle de eşsiz. Hele gerdanlığı Niseva Nehri...

İstanbul ile tarihi bir bağlantı:
Niş, dünya tarihindeki adıyla Konstantinopolis’in yani bugün ki İstanbul’un kurucusu ve ilk Bizans Kral olan Büyük Konstantin’in doğum yeri. Tarihi açıdan son derece kıymetli olan Niş’te, Büyük Konstantin Uluslararası Havaalanı ile Niş Üniversitesi de bulunuyor. Niş, Sırbistan’ın en güçlü sanayi yatırımlarının bulunduğu kent olma özelliğiyle de öne çıkıyor. İç savaşın acı dolu izleri şehrin her yanında. Bu dramların en büyüğü ise Mayıs 1999’da 134 kişinin hayatını kaybettiği saldırı. Bu trajediyi unutmamak için inşa edilen anıt, kentin en çok ziyaret edilen noktalarından biri. Çok renkli, çok sesli bir kent Niş caddelerinde dolaşırken bazen Almanca, Fransızca veya Rusça ya da İtalyanca, İspanyolca hatta Bulgarca konuşan insanlarla karşılaşabilirsiniz. Bir tarım ülkesi olan Sırbistan’ın tütün ambarı olarak da bilinen kentte, özellikle kırsal bölgelerde en çok ekilen şey elbette tütün. Eğitim seviyesi hayli yüksek olan Sırbistan’da, spor yapanların sayısı da oldukça fazla. Bu nedenle profesyonel sporcuları ülkenin PR’ını güçlü kılıyor. Niş’te gezilecek yer alternatifleri de çok seçenekli. Gündüzü kadar gecesi de ayrı güzel. Niş’in merkezi, ana meydanı, eski şehrin de kalbi. Gece hayatının marka mekanları, en çok tercih edilenleri; Kral Milan Meydanı’da bulunuyor. Buradan dümdüz ilerlendiğinde ise bütün heybetiyle Niş Kalesi kendini gösteriyor. Lafı hiç uzatmaya gerek yok. Neo-Rönesans tarzı yapıların en iyi örnekleri de Niş’te. Her iki yanı bu tarz binalar ve trendy kafelerle bezeli Obrenoviceva Caddesi, işte bu yüzden kentin en popüler gezi ve buluşma alanı. Niş Kalesi’nin hemen arka bölümünde bulunan, tarihi tren istasyonunun yakınındaki Nazi ölüm kampı ve Kafatası Kulesi de, Niş’in kesinlikle görülmesi gereken destinasyonları arasında. Ve Mediana, Keltler’den günümüze eşsiz tarihi kalıntıların bulunduğu çok önemli bir arkeolojik sit alan. Niş‘te gezilecek yerler arasında ilk sıralarda konumlanan Bubanj Anıt Parkı da 2. Dünya Savası'nda öldürüldüğü tahmin edilen 10 bin mahkum için bu tepedeki alana dikilen anıtlardan oluşuyor.

Festivallerin kenti
Bahar aylarında daha bir güzelleşen Niş, yıl genelinde çok yüksek hava sıcaklıklarına sahip değil. Sadece Aralık ve Ocak ayları soğukları nedeniyle biraz sert. Şehre, Sırbistan Havayolları’nın direkt uçuş seferleri yanında THY ve Pegasus’un aktarmalı uçuşları da bulunuyor. Niş, festivallerin de vatanı. Nisville Uluslararası Caz Festivali her yıl Ağustos’ta tarihi kalede düzenleniyor. Bunun dışında Temmuz aylarında gerçekleştirilen Nis Choral Festivali, yaz aylarında yapılan Nis Oyunculuk Festivali, Sonbahar aylarında organize edilen, Avrupa’nın en başarılı klasik müzik festivallerinden olan Nimus da yine Nis’in marka etkinliklerinden. Niş‘in köylerinden olan Gornji Matejevac'da bulunan Latin Kilisesi‘ni de görmenizi tavsiye ediyoruz. 1000'li yılların başında inşa edildiği tahmin edilen bu kilise, Metoh Tepesi’nde bulunuyor.

Nerelere gitmeli?
Şehrin her yan tarih ve keşif alanlarıyla dolu. Enerjileri o kadar yüksek ki, insanı içine çekiyor. Niş'te belli başlı 10 adet gezilecek hit nokta var. Asla görmeden dönmeyin listemizden inceleyebilirsiniz. Küçük bir vadinin içinde kurulu Niş, bu yüzden tablo tadında tepelerle çevrili. Altını çizmemizde yarar var; Niş’teki gece hayatı hareketliliğinin Belgrad’dakinden aşağı kalır yanı yok. Binlerce genci Nisava Nehri civarında gruplar halinde sohbet ederken ve eğlenirken görebilirsiniz. Bu hareketlilikten dolayı da meydandaki büfeleri gece geç saatlere kadar açık bulabilirsiniz.

Kilo almanızdan sorumlu değiliz!
Her Balkan şehri gibi Niş de bir gastronomi vahası. Kentin dört bir yanından lezzet akıyor. En popüler ve tahrik edici olan ise peynir veya kıyma ile doldurulmuş “Phyllo” adını taşıyan böreği. Bir çeşit peynirli böreğe benzese de çok daha lezzetli. Elma ve ıspanaklısı da oldukça başarılı. Shopska Salatası ise geleneksel bir Bulgar salatası. Kıyılmış domates, salatalık, soğan, yağ, az miktarda tuz ve cömert beyaz peynirlerden oluşuyor. Urbenes Salatası da Niş’in, imza tatlarından biri: Özetle karabiber, sarımsak ve bazen de susam ile karıştırılmış yağda krem peynirden hazırlanıyor. Balkan burgeri olarak adlandırılan Pljeskavica ise her yerde var. BU kadar lezzetli olmasının sırrıysa; bölgede doğal tarım & hayvancılıkla yetiştirilen dana ve kuzularda. Bölgenin bir başka jenerik yemeklerinden olan Chevapchichi de bir çeşit sosis köftesi. Bu arada İtalyan etkisini, bu kadar lezzetlisi Napoli de bile zor bulunabilir pizza ve makarnalarda görebilirsiniz. Kopitareva Caddesi üzerinde yazar Stevan
Sremac ve onun roman karakteri Kalca ile selfi yapmayı da unutmayın!

Asla Görmeden Dönmeyin
·         Skull Tower
·         Niş Kalesi
·         Mediana
·         Kral Milan Meydanı
·         Red Cross Concentration Camp
·         Kazandzijsko Sokace
·         Niska Banja
·         Holocaust mMerorial on Bubanj Hill
·         Obrenoviceva Caddesi
·         Lapidarium

Sakın Tatmadan Dönmeyin
·         Kobasica
·         Phyllo
·         Shopska
·         Cevapcici
·         Pljeskavica
·         Punjene Paprike
·         Krofne
·         Palacinke
·         Pelinkovac

Sosyal Medyada Paylaş

Facebook Twitter Linkedin WhatsApp